• Професионална гимназия по строителство
  • Професионална гимназия по строителство
  • Професионална гимназия по строителство
  • Професионална гимназия по строителство

Учениците от ПГС „П.Пенев“ с открит урок за „Ветрената мелница“ от Елин Пелин

На 19.ХІІ. 2018 г., в навечерието на най-хубавите и светли български празници, учениците от ХІІ а клас от Професионална гимназия по строителство „Пеньо Пенев“, гр. Силистра, проведоха открит урок на тема „Фолклорните мотиви в разказа „Ветрената мелница“ от Елин Пелин.


Инициативата е на преподавателя по БЕЛ г-жа Миролюба Стоянова и е заключителната част от учебен проект, заложен миналата учебна година. Екип от млади хора презентира живота и творчеството на „певеца на българското село“ Елин Пелин и разсъждава над проблемите и мотивите в разказа. Чрез интерпретацията на танца, учениците се докоснаха до душевността на двамата чудаци добротворци Лазар Дъбака и дядо Корчан и на жизнелюбивата Христина.
Урокът се проведе с любезното съдействие на РБ „Партений Павлович“ и на ст. експерт по български език и литература към РУО – гр. Силистра г-жа Ваня Игнатова. Специални гости на събитието бяха
доц. д-р Румяна Лебедова, преподавател по нова и най-нова българска литература и доц. д. ф. н. Тодорка Георгиева към РУ „Ангел Кънчев“, инж.Георги Аврамов – директор на ПГС“П.Пенев“, както kолеги и преподаватели, студенти и ученици.
Младите ентусиасти показаха уменията си да анализират и извличат информация от текст, както и да бъдат съпричастни към социалните и икономически проблеми в историческото битие на българина в края на ХІХ и нач.на ХХ в., които поставят на изпитания традиционния начин на селския живот пред предизвикателствата на модерния свят.


© 2021 Всички права запазени ПГС "Пеньо Пенев" . Дизайн Madhouse STUDIO