• Професионална гимназия по строителство
 • Професионална гимназия по строителство
 • Професионална гимназия по строителство
 • Професионална гимназия по строителство

На 23.05. 2023 г. в залата на Община Силистра се проведе празнична среща за награждаване на педагогическите специалисти по случай 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, славянската просвета и култура. За цялостен принос в развитието на образователната система в Община Силистра и за дългогодишна учителска практика от ПГС „Пеньо Пенев“ беше отличен Доню Димитров – учител по практическо обучение в нашето училище. Неговият дългогодишен опит, отговорност към професията и изключителен професионализъм допринесоха за тази заслужена номинация. Той бе отличен с грамота, почетен плакет, сребърна монета с герба на Община Силистра и награда.

От името на целия колектив на ПГС „Пеньо Пенев“ му пожелаваме крепко здраве, професионални успехи и още много вдъхновение за бъдещи реализирани проекти в областта на строителството, както и достойно представяне на Международното състезание „Най-добър млад строител“,  в дисциплината „Сухо строителство“ в Латвия през юни 2023 г.Абитуриенти, завършвате скоро средното си образование и НАП напомня за вашите здравноосигурителни задължения!

От началото на юли до момента на започване на работа или до стартиране на редовно обучение в университет трябва сами да внасяте здравните си осигуровки.

 Какво трябва да направите?

👉 Подавате в НАП Декларация образец 7 (за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителните вноски).

👉 Заплащате вноските за месеците от юли до започването на обучението Ви като студент.

Какъв е размерът на месечната вноска?

Към момента е 28,40 лв. (м. май 2023 г.). Преди да платите, проверете тук: актуалния размер или в здравноосигурителния калкулатор .

Кога се прави вноската?

До 25-то число на следващия месец (до 25 август трябва да декларирате и платите сами здравните си вноски за юли 2023 година).

Къде?

👉 в офис на приходната агенция

👉 по пощата с обратна разписка

👉 през портала с е-услуги на НАП чрез ПИК*: https://portal.nra.bg/

  

Важно❗️

Повече от три неплатени вноски за последните три години водят до прекъсване на здравните права и до спрян достъп до безплатни здравни услуги, осигурени от Националната здравноосигурителна каса.

За просрочените вноски се начислява законова лихва.

 

За приетите в университет в чужбина. 

В случай че ще бъдете студент в чужбина, следва да представите в офис на НАП документ, удостоверяващ обучението Ви зад граница. В противен случай, ще бъдат прекъснати здравноосигурителните Ви права. 

Ако ще бъдете студент задочно обучение, трябва сами да плащате здравните си вноски.

Какво е ПИК*?

ПИК е персонален идентификационен код, който получавате безплатно във всеки офис на НАП. С него ще можете да подавате декларациите си, да проверявате осигурителния си статус, да заплащате задълженията си и много други.

Повече прочетете тук:

👉 Абитуриенти – здравни осигуровки

👉 Попълване и подаване на Декларация образец 7 и образец на формуляра

👉 Справка за дължими здравноосигурителни вноски и лихвите към тях

👉 Проверка на здравноосигурителния статус

 

НАП в социалните медии

Facebook

Twitter

LinkedIn

YouTube


 • Професионална гимназия по строителство
 • Професионална гимназия по строителство
 • Професионална гимназия по строителство
 • Професионална гимназия по строителство

На 07 май 2023 г. Професионална гимназия по строителство „Пеньо Пенев“ отбелязва своята 64-годишнина от създаването си. По случай своя Патронен празник гимназията  участва с няколко значими събития, които дадоха гласност сред обществеността.

На 25.04. 2023 г. в РБ „Партений Павлович“ беше представен открит урок на тема „Обществото и властта“, който финализира няколкомесечната работа по учебни проекти по литература с ръководител Миролюба Стоянова, изобразително изкуство с ръководител Христина Гаева, информационни технологии с ръководител Александър Колев и театър. Урокът имаше за цел да обобщи и систематизира знанията на учениците по конкретната литературна тема и да развие техните комуникативни,  рисувателни и артистични умения. Проектът се осъществи с любезното съдействие на г-жа Златина Станева – директор на ДКТ – Силистра, както и на нейния екип, чийто представител беше  професионалният актьор Станислав Георгиев, на ст. експерта по БЕЛ към РУО – г-жа Ваня Игнатова и  известния силистренски потомствен художник Боян Вихренов.

Бяха споделени добри практики с учители по БЕЛ от Силистра и областта, а предизвикателството, пред което се изправиха учениците, постави началото на една успешна съвместна инициатива с културните институции, която ще продължи като традиция.

С открития урок по чужди езици на тема „Архитектурни забележителности в Европа и света“, проведен на 09. 05. 2023 г. , Деня на Европа, завършихме празничните мероприятия. Урокът се проведе от учителите по английски език Кремена Петкова, по френски език Кристина Петкова, по  интериорен дизайн Христина Гаева и информационни технологии Александър Колев. Целта беше учениците да развият своите комуникативни умения по чужд език, да покажат познанията си за различни европейски забележителности, както и да интрепретират чрез рисунки известни сгради, преминавайки през няколко културни епохи и професии, свързани със строителството.

Урокът се проведе с помощта и съдействието на ст. експерта по чужд език и майчин език към РУО – Силистра г-жа Османова, както и на родители, упражняващи професията „Строителен техник“. Присъстваха учители и ученици от град Силистра и областта, с които беше споделено методичното подпомагане по чужд език.


 • Професионална гимназия по строителство
 • Професионална гимназия по строителство

От 20 до 22.04. 2023 г. гр. Бургас беше домакин на Националното състезание „Най-добър млад строител“, организирано от Министерството на образованието, в което участваха 81 ученици от 16 града от професионални гимназии по строителство и архитектура от цяла България. Нашите момчета Емре Кошуджу и Виктор Грънчаров, ученици от ХІІ клас, показаха завидни резултати по теоретична и практическа подготовка, с което  заслужено  се  класираха на първо място  в дисциплината „Сухо строителство“. Учениците демонстрираха отлични практически знания и умения за изпълнение на строителни дейности, дисциплина, професионално-личностни качества и умение за работа в екип. Техният успех автоматично ги изпраща на  Международното състезание по строителство в Литва през юни 2023 г., където отборът им  ще представи не само училището и града ни, но и страната.

Ръководителят на отбора г-н Доню Димитров и двамата състезатели посветиха купата на Патронния празник на училището.


 • Професионална гимназия по строителство
 • Професионална гимназия по строителство
 • Професионална гимназия по строителство
 • Професионална гимназия по строителство
 • Професионална гимназия по строителство

На  01 април 2023 г. във Военния клуб – гр. Шумен се проведе Националното състезание по керамика „Най-добър млад керамик“. Участваха 20 ученици от гимназиален етап от професионални гимназии по строителство, архитектура, дизайн и  керамика от гр. Шумен, Русе, Силистра, Нови пазар и  Елин Пелин.

Талантливите момичета от нашата гимназия  Цвета Цанкова, Мария Николова и Стела Георгиева разработиха своите идейни проекти в изящни пластики от глина, за които бяха отличени с грамоти! В многопластовата тема " Класиката е модерна - античността и съвремието" десетокласничката Стела Георгиева се открои в многобоя със своята  разработка на идеен проект.  

Гордеем се с нашите ученици и техните ръководители г-жа Христина Гаева, г-н Красимир Константинов и г-н Николай Тодоров и им пожелаваме още успехи и творческо вдъхновение!


 • Професионална гимназия по строителство
 • Професионална гимназия по строителство
 • Професионална гимназия по строителство

От 21 до 23 март 2023 г. се проведе турнир по тенис на маса по случай патронния празник на ПГСАУ „Атанас Буров“ – отбелязване на 60-годишнината от създаването на училището.

В турнира взеха участие двадесет ученици от 8 до 12 клас ат различни гимназии от гр. Силистра – ПГСАУ „Атанас Буров“, ПМГ „Св. Климент Охридски“, ЕГ „Пейо Яворов“ и ПГС „Пеньо Пенев“. След оспорвана надпревара дванадесетокласникът от ПГС „Пеньо Пенев“ Марчел Николаев Петров безапелационно елиминира своите съперници и грабна Първото място.

Гордеем се със спортните постижения на нашите ученици и им пожелаваме още победи!


 • Професионална гимназия по строителство
 • Професионална гимназия по строителство
 • Професионална гимназия по строителство
 • Професионална гимназия по строителство

Всяка година ние и нашите ученици показваме своята съпричастност към тези слънчеви хора с ясната идея, че една хромозома в повече не те прави различен! Целта на изявата е да покажем на света, че „Изкуството да бъдеш различен“  е благословия за децата със синдром на Даун и техните родители. Учениците от Ха клас от  ПГС „Пеньо Пенев“  се включиха в традиционната инициатива „Да направиш слънце  от шарени чорапи“. Всички прегърнаха тази идея с голямо разбиране и съпричастност и доказаха, че генетиката е чудото на природата!    


© 2023 Всички права запазени ПГС "Пеньо Пенев" . Дизайн Madhouse STUDIO